dinsdag 8 maart 2016

Oma's en een opa in de klas.

Vandaag kregen wij diverse oma's en één opa in de klas.
Omdat wij wel 5 zieke kinderen hadden waren er helaas enkele oma's afgevallen.
We begonnen in de kring om even te praten over de dingen van vroeger. We haalden herinneringen op over ons bezoek aan boerderij Den Tip en vroegen aan de oma's en opa of zij nog verschillen wisten over de dingen op hun school of uit hun tijd en hoe het er nu aan toe gaat.
Tijdens het bezoek op de ochtend hebben wij ook mooie platen uit: De oude doos, van het werk van de moeder van Jada bekeken. Ook hebben wij uit die doos met enkele groepen de memory met plaatjes van vroeger gespeeld.Natuurlijk hebben wij met de oma's en opa gezelschapsspelletjes gespeeld, want dat was ook de bedoeling. Aan het eind van de ochtend hebben wij ook nog een rekenles gedaan. De opdracht was dat de grootouders van groot naar klein kwamen te staan, maar ook zo dat de kinderen nog wel te zien waren. Dus  de groten achter en de kleinen voor. Daar hebben we ook een groepsfoto van gemaakt.
Op de middag ook even bijgepraat over vroeger en spelletjes gedaan. Even naar het digibord gekeken en een stukje van een les van de vreedzame school.Een les waar je het hebt over je gevoelens was ook iets waar vroeger niet zoveel aandacht voor was.
Wat konden de grootouders zich nog goed herinneren. langere schooltijden, zelfs op de zaterdag, 1 keer per week in bad. De jongens hadden een teil en de meisjes een eigen teil. Er werd buiten gespeeld met ballen, tollen, springtouwen en stelten. Op woensdagmiddag was het kinderuurtje op TV. zoals de verrekijker, Swiebertje en Okkie Trooy.In de kelders werd de wintervoorraad aardappels bewaard, niet zo goed bereikbaar, vaak alleen een vaste telefoon, schoolbanken met een gat voor een inktpot en er werd geschreven met een kroontjespen. Er waren televisies die alleen zwart wit beelden lieten zien.
De kleuters wisten nog veel van boerderij Den Tip en zo konden we ook verbanden leggen.
Vroeger een telraam, nu tellen we met het digibord. Daar zagen we een warmwaterbordje om het eten warm te houden, nu doen we het even in de magnetron. Toen mochten de kinderen lekker badderen in een teil, nu lopen we even naar de douche.
Ook door de woordkaarten met de dingen van vroeger en nu worden de verschillen duidelijk.
We vonden het erg gezellig met al die oma's en opa Jan. Bedankt dat jullie bij ons in de klas wilden komen.
Zo konden de kleuters laten zien hoe wij op school met dingen bezig zijn.